Turkin suurlähetystö

Suurlähettilään virka-asunnon peruskorjaus

Finrem peruskorjasi Turkin suurlähettilään virka-asunnon. Tasan vuoden kestäneessä remontissa kunnostettiin koko talo ullakolta kellariin ­– vanhaa kunnioittaen.

Kun suurlähettiläs Adnan Başağa joulukuussa 2013 saapui uuteen asemamaahansa, vastassa oli komea ja historiallisesti arvokas mutta kehnoon kuntoon päässyt virka-asunto. Suunnitelmia rakennuksen korjaamiseksi oli tehty, mutta ne olivat jääneet toteutumatta. Vuosien varrella oli tehty vain pientä pintaremonttia.

“Rakennus oli kadottanut elinvoimansa. Maali oli rapissut, lattiat olivat huonossa kunnossa ja katossa oli reikiä”, suurlähettiläs Başağa kertoo.

Edessä oli täydellinen peruskorjaus, jonka tekijäksi valikoitui perusteellisen kilpailutusprosessin myötä Finrem. Remontin aikana kunnostettiin ja korjattiin kaikki pinnat ja rakenteet ja uusittiin talotekniset järjestelmät. Kolme kuukautta kestäneen purkuvaiheen jälkeen päärakennuksen sisäpuolista oli ennallaan vain säilytettävät seinät, betoniset välipohjat sekä kunnostusta odottamaan suojatut rakenteet. Myös vanha autotalli purettiin, ja sen tilalle nousi uusi, nykystandardeja vastaava autotallirakennus, jossa on myös henkilökunnan asunto.

Lisähaastetta projektiin toi rakennuksen historia. Taka-Töölössä sijaitsevan, vuonna 1930 valmistuneen talon on alun perin rakennuttanut presidentti J. K. Paasikivi, joka asui siinä kuolemaansa saakka. Turkin valtion omistuksessa kiinteistö on ollut vuodesta 1974. Rakennus on osittain Museoviraston suojeluksessa, mutta Turkin valtion maaperällä.

Vastaavana mestarina toiminutta Finremin Juha Vehkaojaa projektin haasteellisuus ja mittasuhteet eivät pelottaneet. Sekä uudisrakentamis- että saneerausprojekteja tehnyt Vehkaoja oli innoissaan saadessaan johdettavakseen kohteen, jossa päämääränä oli yhtä aikaa sekä säilyttää että kunnostaa.

“Rakentamisen aikana piti huolehtia, että säilytettäviä tiloja ja rakenteita ei tuhota, ja toisaalta kunnostaa joka ikinen neliösenttimetri tontilla aitoja, muureja ja sisätilojen viimeistelyä myöten”, Vehkaoja sanoo.

turkki-before-600-1

turkki-before-600-2

turkki-before-600-3

turkki-after-600-1

turkki-after-600-2

turkki-after-600-4

turkki-after-600-3

Julkisivun väri vaihtui

Ulkoisesti eniten on muuttunut talon julkisivu, jonka väri vaihtui keltaisesta vaaleanpunaiseksi suurlähettilään toivomuksesta. Museovirasto olisi toivonut, että väri jää ennalleen, mutta viimeisen sanan sai Turkki.

“Yhteistyö Museoviraston kanssa sujui hyvin. Museovirasto luotti meihin ja siihen, että tiedämme, mitä olemme tekemässä. Nyt väri on eloisampi ja rakennus erottuu ympäristöstä”, suurlähettiläs Başağa kiittää.

Muuten rakennuksen ilme on muuttumaton. Vanhat muurit ja aidat ovat paikallaan ja huokuvat historiaa. Päärakennuksen asuinkerrosten tilaratkaisut säilyivät pääosin ennallaan. Alkuperäiset ikkunat ja väliovet kunnostettiin lukuun ottamatta yhtä kadonnutta ovea, jonka tilalle teetettiin uusi vanhan mallin mukaisesti. Myös alkuperäisissä suunnitelmissa olleet ilmanvaihtoventtiilit otettiin nyt käyttöön.

Kellaria ja ullakkoa myllättiin enemmän. Ullakon halkeilleet betonilattiat uusittiin ja kattoon puhkaistiin ikkunat. Myös kellarissa muutos on iso. Vanhat putket, putkieristeet, asbestit ja rotanmyrkystä varoittaneet kilvet ovat historiaa, ja tilalla on käytännöllistä varastointi- ja pesulatilaa sekä henkilöstötiloja.

Tiukka aikataulu piti

Projektille oli varattu aikaa tasan vuosi, ja siinä myös pysyttiin, vaikka matkan varrella tulikin yllätyksiä ja viivästyksiä. Purkuvaiheessa aikatauluhaasteita aiheutti esimerkiksi päärakennuksen ensimmäisen kerroksen lattian alta löytynyt kreosootti, jolla oli sivelty koko alalaattapalkisto. Palkisto pinnoitettiin epoksilla, joka kapseloi haitta-aineen sisäänsä.

Toinen iso yllätys löytyi päärakennuksen alapohjasta: maaperään oli vuosia sitten päässyt valumaan lämmitysöljyä, joten massoja jouduttiin vaihtamaan. Alapohjan maavastaisen betonilaatan alta löytyi myös louhosta, johon ei ollut osattu varautua. Sitä jouduttiin kantamaan kellarista pois useita kymmeniä kuutioita käsivoimin.

Pihapiirissä suurin yllätys koettiin, kun vanha piharakennus purettiin pois. Kävi ilmi, että presidentti Paasikivi oli tehnyt rasitesopimuksen naapurikiinteistön omistajan kanssa ja rakennuksilla oli yhteinen seinä.

“Naapurin kanssa yhteinen ulkoseinä oli täysi yllätys, joka tuli tietoomme vasta purkutyön yhteydessä. Se pysäytti piharakennuksen osalta työt 1,5 kuukauden ajaksi, kun piti lähteä rakentamaan uusia kantavia rakenteita ja samalla varjella, että naapuritalo pysyy pystyssä”, Vehkaoja kertoo.

Yhteistyö kantoi hedelmää

Poikkeuksellista projektissa oli myös se, että suurlähettiläs oli tiiviisti mukana rakennustöissä ja yhteydenpito hänen kanssaan oli suoraa ja päivittäistä. “Heti ensimmäisenä päivänä hankimme suurlähettiläälle oman kypärän, jalkineet ja muut varusteet, että hänen oli turvallista liikkua työmaalla”, Vehkaoja kertoo.

Viimeistelyvaiheessa lähettiläs kävi työmaalla lähes päivittäin. “Vuorovaikutteinen työskentelytapa sopii minulle. Pidän siitä, että voin kierrellä ja katsella, miten työt sujuvat”, suurlähettiläs Başağa sanoo.

Tiivis yhteistyö rakensi luottamusta ja yhteisymmärrystä siitä, mitä kohti oltiin menossa. Niinpä luovutusvaiheessa ei tarvinnut enää jännittää, mitä asiakas lopputuloksesta pitää.

“Pyrimme kuuntelemaan asiakkaan toiveita ja toteuttamaan ne mahdollisuuksien mukaan tai tarvittaessa perustelemaan, miksei joitakin asioita kannattanut tehdä”, Vehkaoja kertoo.

Asiakasymmärrys keskiössä

“Pyrimme siihen, että peli on mahdollisimman avointa ja asiakas tietää koko ajan, missä mennään. Tärkeintä on, että asiakas on tyytyväinen ja saa sen, mitä haluaa eikä kompromisseja jouduta hirveästi tekemään.”

Ainakin tässä projektissa tavoite on täyttynyt. Suurlähettiläs Başağa kiittää erityisesti hyvää keskusteluyhteyttä Finremin kanssa. Myös finremiläisten kokemus, osaaminen ja asiantuntemus saavat kehuja.

“Saatoin luottaa siihen, että asiat sujuvat toivotulla tavalla ja muutostoiveet huomioidaan. Esimerkiksi salin seinät piti alun perin tapetoida, mutta muutimme vaimoni kanssa viime hetkellä mieltä, ja niinpä ne maalattiin ja viimeisteltiin koristelistoilla.”

Suurlähettiläs Başağan mukaan lopputulos on kirvoittanut kehuja niin lähetystön omalta väeltä kuin ulkopuolisiltakin. Erityisesti kiitosta on tullut siitä, että rakennus on korjattu nykystandardeja vastaavaksi vanhaa kunnioittaen ja siihen on tuotu takaisin alkuperäisiä elementtejä, jotka olivat vuosien varrella kadonneet.

"Minulla oli ilo tehdä töitä Finremin kanssa. Korkean ammattitaitonsa lisäksi he olivat äärimmäisen miellyttävä rakentajakumppani. Projektissa selvittiin haastavistakin kysymyksistä eikä vähiten Finremin tiimin ansiosta."

- Adnan BAŞAĞA, Turkin suurlähettiläs

Lisää Referenssejä

Edellinen Referenssi

Holvi

Pientyöt Toimistomuutos Vuokralaismuutos

Seuraava Referenssi

Kutojantien Tähti

Käyttötarkoitusmuutos Toimistomuutos